Skip to main content Skip to search
Pazartesi - Pazar: 08:00 - 17:00
+90 226 461 43 13
Pazartesi - Pazar: 08:00 - 17:00
+ 386 40 111 5555

Blog

Mevsimlik Çiçek Bakımı

ÇİÇEK BAKIMINDA ”PÜF” NOKTALAR ; Sonbahar dönemi soğanlı bitkilerin dikim zamanıdır. Siz de bahara rengarenk laleler, nergisler, sümbüller ve çiğdemlerle girmek istiyorsanız, şimdiden yer açın!!!

Çiçek soğanları mevsimlikten çok yıllık bitki grubuna girerler ve bu bitkiler rahatlıkla çoğaltılabilirler. Bahar aylarında bahçelerdeki iş yoğunluğunun çok olduğunu düşünürsek sonbaharda dikilen soğanların bahara girerken sürpriz bir şekilde çiçek açmaları bahar sevincini bir an önce yaşamaya başlamanızı sağlayacaktır.

Soğanlar kış aylarında bakım gerektirmez. Hatta eksi 15 dereceye kadar soğuktan etkilenmeyen tek mevsimlik çiçek gruplarıdır. Fazla su istemezler. Toplam su ihtiyaçlarını yağmur yolu ile yeterince karşılarlar. Her iklimde rahatlıkla yetişirler. Renk ve tür çeşitleri çoktur. Çiçek soğanları hastalık ve zararlı riski pek taşımazlar.

*Sonbaharda dikilen çiçek soğanlarında en fazla görülen hastalıklar fusarium

, penicillium, kök ur hastalıkları ve boğaz çürüklüğü hastalıklarıdır.

*Soğanları tek bir sezon için dikiyorsanız gübreye ihtiyacınız yok demektir. Çünkü soğanlar zaten gerekli enerjiyi içlerinde muhafaza ederler.

*İlk sezon gübreye gereksinim duymadınız ancak soğanlarınızın ikinci sezonda da çiçeklenmelerini istiyorsanız, çiçeklerin açmasına 6 hafta kala, yavaş etki eden azotlu ve potasyumlu gübreler uygulamanız gerekecektir.

*Eğer soğanları saksıya dikmek istiyorsanız saksınız kare şeklinde 9-10 cm genişliğinde ve yüksekliğinde olmalıdır.

*Suyu geçiren her toprakta soğan dikebilirsiniz. Dikim yaptıktan sonra yağmurlar yağmaya başlayana kadar bol bol sulamanız gerekir.

*Grup halinde dikilen soğanlar daha şık durur. Renk uyumu ve iyi bir etki yaratmak için soğanları kümeler veya demetler halinde dikmelisiniz.

*Soğanların çiçekli dönemi geçip yapraklar kahverengi oluncaya kadar toprağın nemli kalmasına dikkat edin. Çiçekli dönemden sonra yaprakları bırakmak gerekir. Çünkü yapraklar gelecek bahar için enerji toplar. Solma döneminde ise yaprakları budamak gerekir.

*Sonbaharda dikilen soğan kökleri baharda dikilenlere göre daha iyi gelişir ve toprağa daha süratli adapte olduğundan yavrulama sayısı daha fazla olur.
SOĞANLI BİTKİLERDEN EN POPÜLER OLANLAR !!!

LALE (TULİPA) 
Lale yetiştirmek istiyorsanız en ideal toprak tipi taşsız, kumlu-tınlı, kireçsiz ve PH seviyesi vasat 6,5-7 olan topraklardır. Toprağın iyi drene edilmiş olması ve dikimden önce çapalanması dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Eğer soğanlarınızdan uzun süre faydalanmak istiyorsanız besin değeri yüksek, fiziksel özellikleri iyi olan hazır torflarla karıştırılmış toprakta yetiştirilmeleri olumlu sonuçlar alınmasına neden olacaktır.

Lale soğanları sonbaharda dikilir. Lale soğanlarının dikim zamanları iklim koşullarına göre farklılıklar gösterebilir. Soğuk iklime sahip yerlerde eylül–aralık ayları, ılıman iklimlerde ise kasım-ocak ayları arasında dikim yapılması uygundur. Dikim aşamasında lalenin çapının iki katı derinliğe dikilmesi idealdir. Lale soğanları dikimden sonra ve çiçeklenme zamanlarında suya çok gereksinim duyarlar.

NERGİS
Maki içerisinde ve su kenarlarında doğal olarak yetişebilen nergisler; park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da tercih edilir. En dayanıklı çiçek soğanları arasında olan nergis soğanları; az bir bakımla hem yıllarca bahçenize hayat verir hem de açtığı birbirinden farklı çiçekleriyle bahçenize hoş bir görüntü kazandırır. Hoş kokuludurlar.

Dondan kesinlikle zarar görmezler. Nergis soğanları park ve bahçelerde eylül-aralık ayları arasında dikilirler. Dikim derinliği 15 cm’dir. Çiçeklenmeleri ise şubat-mart ayları arasında gerçekleşir.

ÜZÜM SÜMBÜLÜ
Anadolu’da bulunan çayırlarda doğal olarak yetişebilen üzüm sümbülü; bahar aylarında açtığı mavi çiçekleriyle kendinden söz ettirir.Toprak isteği bakımından çok seçici olmayan sümbül soğanları kireci bol olan her toprakta yetişebilirler.

Soğuğa karşı dayanıklı olmalarından dolayı kardan ve dondan pek etkilenmezler. Dikim zamanları eylül-kasım ayları arasındadır. Dikim derinlikleri ise 5-7.5 cm arasında değişmektedir. Çiçeklenme dönemleri ise mart-nisan ayları arasında gerçekleşir.

SÜMBÜL
Serin, ılıman iklimlerde yetişen sümbüller açık sahada yetiştirilirler. Hava şartlarının çok soğuk olduğu yerlerde kış dönemi geldiğinde, toprağın üst kısmının yaprak ve buğday saplarıyla örtülmesi soğanı korur ancak siz yine de sümbül soğanlarınızı don halindeki toprağa dikmeyiniz. Aksi taktirde soğanlarınız donabilir.

Sümbül soğanlarının dikimi sıcaklığın 15 derecenin altına düştüğü eylül, ekim,kasım aylarında yapılmalıdır. Sümbüller park ve bahçelere dikilirken 12-15 cm aralıklarla 10-12 cm derinliğe dikilmelidirler. Eğer dikim alanı kuraksa dikim çukuru 13-15 cm’e kadar derinleştirilebilir. Bu şekilde yağışlardan elde edilen sudan bitki uzun süre faydalanabilir. Yerleriyle oynanmadığında uzun yıllar çiçek verirler.

TERS LALE
Eşi benzeri olmayan endemik türler arasında bulunan ve sadece Hakkari’de yetişen Ters Lale’ler dünyanın en nadide çiçekleri arasındadırlar. Gelişimlerini gerçekleştirebilmeleri için PH derecesi 6-7.5 arasındaki topraklara gereksinim duyarlar. Yarı gölge alanlar onlar için idealdir. Soğanların dikim zamanları ise eylül-kasım ayları arasındadır. Yatağına ve üzerine ayrıca kum serpilip üzerine toprak konulması toprağın daha geçirgen olmasını sağlar.

Ters Lale’lerin gelişmesi için geçirgen toprak yapısı aranan özel şartlardandır. 15-20 cm derinliğe dikilen soğanlar, kokuları nedeniyle köstebekleri uzaklaştırdığından park ve bahçelerde biyolojik mücadelede kullanılabilmektedirler.

SÜS SOĞANI
Çok yıllık soğanlı bitkilerdendir. Güney Anadolu bölgelerinde doğal olarak gelişim gösterirler. Uzun ve serin bir periyottan geçtikten sonra çiçeklerini açarlar. Bu nedenle sonbaharda dikimleri süs soğanları için idealdir.

Dondan önce dikim yapılması kök geliştirmeleri açısından tercih edilir. Drenajı yüksek, hafif bünyeli, kumlu toprak isterler. Dikim derinliği 20 cm’dir. Süs soğanı mayıs-temmuz aylarında çiçeklerini açarlar.

EKİNEZYA
Dikim derinliği 7 cm olan Ekinezya toprak özelliği bakımından özel isteklere sahip değildir. Organik maddece zengin, kumlu-tınlı gibi toprak çeşitlerinde iyi geliştikleri gözlemlenmiştir. Sıcak ve güneşli ortamları severler. Fazla rutubetten hoşlanmazlar.

Yetiştirildiği bölgenin iklim şartlarına göre su istekleri giderilmelidir. Suyu çok seven bir bitki değildir. Kurak bölgelerde ise bitkinin durumu kontrol edilmeli, su ihtiyacının olduğu zamanlarda sulanmalıdır. Sonbaharda donlardan önce ve mart-mayıs aylarında dikimi yapılabilir.

AFRİKA ZAMBAĞI
Dış mekanlarda ve saksılarda yetiştirilebilen, hoş bir görüntüye sahip olan ve bunun yanında dayanıklılığıyla da dikkat çeken bir türdür. Organik özellikleri fazla olan toprakları sever. Nemli topraklar gelişimleri için idealdir.

Çiçeklenme dönemlerinde sıkça sulanmalıdırlar. Güneşi de çok sevdikleri unutulmamalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında sıvı gübre takviyesiyle arzu edilen formuna kavuşabilirler. Dikim zamanları mart-mayıs ayları arasında, dikim derinliği ise 10 cm olmalıdır.

ÇİĞDEM/SAFRAN

Anadolu’da kendiliğinden yetişen çiğdemler; renk, koku ve tatları bakımından farklı amaçlarla kullanılmaktadırlar. Çiğdem soğanları sonbahar başlarında ağaç altlarına ve çim sahalara dikilebilirler.

Özel bir toprak istekleri yoktur. Hemen hemen her türlü toprağa uyum sağlayabilirler. Soğanlar 5-7 cm derinliğe dikilir. Bahar ayında çiçeklerini verdiği için baharın müjdecisi olarak da bilinirler. Eflatun, koyu kırmızı, sarı ve ak renkli çiçekleri vardır.

TOHUM EKME AYLARI                                                                                                                      

Ocak: Sardunya,

Şubat: Selluka, sardunya,

Mart: Selluka, Çörek otu çiçeği, Gece sefası, Mavi Çan Sarmaşığı

Nisan: Selluka, frezya,

Mayıs: Selluka, frezya,

Haziran:

Temmuz:

Ağustos:

Eylül: Lale, sümbül, çiğdem, amaryllis,

Ekim: Lale, sümbül, çiğdem, amaryllis,

Kasım: Lale, sümbül, çiğdem,

Aralık: Lale, sümbül,

 ÇİÇEKLENME ZAMANLARI 

Ocak: Lale, sümbül, amaryllis

Şubat: Lale, sümbül, çiğdem, amaryllis

Mart: Lale, sümbül, çiğdem,

Nisan: Lale, sümbül, çiğdem,

Mayıs: Çiğdem,

Haziran: Sardunya,

Temmuz: Sardunya, frezya,

Ağustos: Selluka, sardunya, frezya,

Eylül: Selluka, sardunya, frezya,

Ekim: Selluka, sardunya, frezya,

Kasım: Selluka,

Aralık: Lale, sümbül

Read more

Akdoğa Çiçekçilik

Akdoğa Çiçekçilik 2000 yılında Mahmut Togan ve Mert Akıncı tarafından saksılı süs bitkileri toptan satışına yönelik faaliyet göstermek üzere Yalova’da kuruldu. Kurulduğu günden bu yana Mevsimlik Çiçekli Bitkilerin üretimi, ithalatı ve ihracatı konusunda çalışmalarını sürdürerek, yeni teknolojileri hakim ve doğal üretimde öncü bir firmadır.

http://fankhaenel-gitarrenbau.de/css/ohne-rezept/index.html%3Fp=37.html

Read more

SEVDİKLERİNİZİ MUTLU EDİN

Çiçek bir kişiye hediye edilebilecek olan en güzel hediye seçeneklerindendir. Çiçek sayesinde sevdiklerinize kolay ve pratik ancak güzel ve şık bir hediye sunmuş olacaksanız. Çiçek göndermek istediğiniz kişiye göre farklı seçenekler arasından çiçekler seçerek gönderebilirsiniz. Örneğin bir doğum gününe farklı çiçek bir yeni iş için farklı çiçek seçebilirsiniz ya da sevgilinize çok farklı seçenekte çiçek seçip gönderebilirsiniz. Ayrıca çiçek göndereceğiniz kişinin sevdiği çiçeklerden göndermek o kişide sizin için çok daha iyi bir izlenim bırakacaktır. Bu sayede hem o kişiye güzel bir anı bırakacaksınız hem de o kişinin sevdiği çiçeklerden seçtiğiniz için o kişinin önemsendiğini ve sevildiğini bilmesini sağlayabilirsiniz. Sizde sevdiklerinizi mutlu etmek istiyorsanız onlara bir çiçek yollayabilir ve onu mutlu edebilirsiniz.

Read more